Material

De fyllningar vi använder till kuddar är återvunna restmaterial från fruktindustrier, vingårdar och giftfria lantbruk i Europa. Vi utnyttjar mer av det som redan produceras. Detta är en grunläggande tanke i Nyttadesign. 

Eko-Bomull

Den bomull vi använder kommer från ekologiska odlingar i Indien, vi kräver alltid att få se certifikaten som utfärdats till säljande organisation när vi köper väv från grossist. När vi köper väv direkt från fabrik (80 % av all väv vi använder) så skall det stå på fakturan. Det är väverierna som köper in bomullsfibern eller färdigt garn. Infärgnng sker enligt regler som innebär att väven är giftfri och kan användas till barnkläder. 

Eko-bomull/hampa mix

Viss del av våra material är en mix av hampa och bomull. Hampa växer utan pesticider och gödningsämnen. Den stoppar erosion och tillför jorden kväve. En helt fantastisk gröda. I Sverige var bönder tvungna att odla industrihampa eller som man då sa "långlin" fram t o m 1937 för att se till att vi var självförsörjande på segel och rep för flottan. Med tanke på allt gott som hampaodling medför är dess tillämpning som drog tragisk. Vi vågar i alla fall ta steget att börja använda hampa från Kina. Vi hoppas kunna erbjuda hampa som vuxin inom EU så småningom. Vi borde inte låta droganvändningen stoppa de positiva miljöeffekter som odlingen av hampa har.

Vävning och färgning

Vi försäkrar oss om att de fabriker som väver, trycker och färgar in material är kontrollerade och har certifieringar på miljöområdet. Ibland kontrollerar vi kvaliteten genom stickprovskontroller. Det kan handla om färghärdighet eller testar för veta att de tyger och fyllningar vi använder är godkända enligt EN71 d v s att användas av barn under 3 år.

Funktionellt steady tryck eller antihalktryck

Vi använder oss av en akrylmassa som trycks på ekobomull för att uppnå antihalkegenskaper. Det finns andra material man kan använda här bl a silicon. Vi valde akrylmassa för att det är en relativt sett liten mängd plast för en stor effekt. Silicon har två problemområden, ett är att det blir halt i kontakt med vatten. Det är inte bra i sammanhanget. Det andra problemet är när silicon skall slängas. Silicon betraktas som farligt avfall. Att slänga en grythandske som är uttjänt i farligt avfall är inte bra. Akrylmassan kan brännas utan att giftiga gaser uppstår. Den ger energi.  

Även insatsmaterial som polyestertråd- och vadd samt kardborreband mm är tillverkade i fabriker som är kontrollerade och följer miljölagstiftning. 

 

Produkter
Webshop
Nyheter
Hitta butik
Om oss